Fjerner AFK: Byrådet kaster vekk mulighet til dialog og folkeopplysning

Byrådet i Bergen fjerner AFK sitt gatekunstverk av en ortodoks-jødiske mann med palestinsk flagg fra den nye lekeplassen ved Solheim borettslag.
Byrådet i Bergen fjerner AFK sitt gatekunstverk av en ortodoks-jødisk mann med palestinsk flagg og BDS-jakkemerke fra den nye lekeplassen ved Solheim borettslag. Byråd for klima, miljø og byutvikling Thor Haakon Bakke (MDG), forsvarer sensuren med at de har fått reaksjoner fra jøder, og at piecen er malt ved en lekeplass hvor alle skal føle seg velkomne, ifølge nrk.no.

Argumentene til byrådet holder ikke vann. Ikke engang i Bergen. Barna som bruker lekeplassen ser garantert ingenting støtende eller kontroversielt med den ortodoks-jødiske mannen. Tvert imot er piecen inkluderende, og viser at det finnes mange jøder i verden som kjemper for det palestinske folkets grunnleggende menneskerettigheter. Det eneste barna sannsynligvis kan stille spørsmål ved er hvorfor den eldre herren ser så morsk ut. Da kan de voksne fortelle at eldre herrer ofte ser morske ut, men det betyr ikke at de er verken sure eller skumle.

Det er hevet over enhver tvil at nærmiljøet i Solheimsviken er et av byens mest mangfoldige og multikulturelle. Nærmiljøet hadde nok taklet denne piecen mye bedre enn det byrådet ser ut til å gjøre. At politikerne fjerner piecen uten noen gode argumenter, eller noen form for refleksjon, er en ryggmargsrefleks alle vestlige politiker har med en gang noen slenger ut beskyldningen om at noe er antisemittisk.

Det er beviselig ingenting antisemittisk med denne piecen. Først og fremst fordi bevegelsen BDS, som jakkemerket viser til, langt ifra er en antisemittisk bevegelse. Det er heller ikke antisemittisk å kritisere en nasjon for krigsforbrytelser eller brudd på menneskerettigheter, når det er så godt dokumentert som i tilfellet med Israel.

Byrådet ser helt sikkert at det ikke finnes noen som helst saklige argumenter for å fjerne AFK-piecen, og tyr derfor til det svake argumentet om at det er en lekeplass. Det er selvfølgelig ikke hyggelig at noen blir støtt, men terskelen kan ikke være så lav som dette for å fjerne et kunstverk, med mindre det er et folkekrav fra de som bruker lekeplassen. Det er ikke dokumentert verken av ba.no eller nrk.no at det har kommet massive reaksjoner på AFK sin piece fra borettslaget. Nrk viser ikke til noen tall som dokumenter at kritikken har vært massiv. Journalisten legger det frem som en udefinert påstand.

Tvert imot avslører nrk.no hva som ligger bak klagene på kunstverket: – Jeg synes det er sjokkerende. Førsteinntrykket er at man ser en gammel jødisk mann som holder et palestinaflagg og har BDS-armbånd. Han ser stakkarslig og ydmyket ut. Det er ikke bra. Dette er ikke kunst, dette er gammel antisemittisme, sier jødiske On Elpeleg til nrk.no.

Jeg forstår at dette er vanskelig for enkelte, og AFK har gått langt i å beklage hvis noen har følt seg støtt av piecen. Men jeg synes kommunen her kaster bort en mulighet til å bruke den sentrale plassen i borettslaget, og AFK sin piece, til å få i stand en fin og respektfull dialog mellom jøder og palestinere i Bergen.

Hvis vi skal få panikk og legge oss flate for enhver påstand om antisemittisme, uansett hvor ubegrunnet og panisk den er, så kommer vi ingen vei. Og vær grei å ikke bruk barna som argument for å sensurere kunst. Gå heller i dialog, både med barn og voksne, så kan det kanskje komme litt god folkeopplysning ut av slike saker som dette.