Ynglingen: Et hovedverk innen norsk skulptur

Bergenkunst
Ingebrigt Vik sin skulptur Ynglingen i Teaterparken i Bergen.
Ingebrigt Vik sin skulptur Ynglingen, som står i Teaterparken i Bergen, ble kjøpt inn av Nasjonalmuseet i 1913.

En lokal donasjon gjorde det mulig for Bergen å kjøpe inn Ynglingen i bronse. Vik sin melankolske og ettertenksomme skulptur ble avduket i Teaterparken i 1916.

Den Nationale Scene ble på begynnelsen av 1900-tallet bygget i jugendstil av arkitekt Einar Oscar Schou, og Teaterparken anlagt som en jugendpark. Bygget og parken er i dag fredet.

Ingebrigt Vik, fra Øystese, er regnet som en av Norges største billedhuggere, selv om han og mange kunstnerkolleger på den tiden havnet i skyggen av Gustav Vigeland. Sammen med Ynglingen er Ung Pike regnet som hans hovedverk.

Annonse: Kjøp kunst fra lokale gatekunstnere
Kjøp graffiti inspirert kunst direkte fra lokale kunstnere på Loophole - The Underground Art Market

I sin eksponering av det maskuline og atletiske står skulpturen i en klassisk tradisjon. Samtidig er påvirkningen fra Auguste Rodin, og særlig hans skulptur kalt Bronsealderen, tydelig. Likevel bryter Viks skulptur med sitt stille, innadvendte, noe sørgmodige uttrykk både med antikkens heroiserende idealer og impresjonismens fokus på bevegelse og energi.

Nasjonalgalleriet
Ingebrigt Vik sin skulptur Ynglingen i Teaterparken i Bergen.
Ynglingen viser en naken, ung mann som står med bena samlet og vekten på den ene foten. Armene holder han på ryggen, og kroppen gjør en lett vridning idet figuren bøyer hodet ned og ser mot bakken. Det hviler en stemning av melankoli og ettertenksomhet over skikkelsen.


Next Post

Linjer stiller ut i Bergen: Inspirert av det gyldne snitt og Fibonacci-sekvensen

Linjer er en av mange kunstnere som har bidratt til sommerens store street art happening på Meieriet. Han har også en collab-piece på Danmarksplass sammen med gatekunstner HKD. I dag åpner bergenskunstneren soloutstillingen Linjer III hos Gategalleriet på Nøstet. 33-åringen er inspirert av bebyggelsen på Nordnes, og det berømte bergensregnet. […]
Kristian Bøyum, med kunstnernavnet Linjer, har sin tredje soloutstilling hos Galleri Gategalleriet fra 29. oktober til 14 november 2020.