Et av Bergens mest omdiskuterte monumenter

Bergenkunst
Olav Kyrre-monumentet ble avduket i 1998, og er et av de mest omdiskuterte og utskjelte monumentene i Bergen.

Allerede i 1969 vant Knut Steen utkastkonkurransen til et Olav Kyrre-monument sentralt plassert i byen. Bergens grunnlegger Olav Kyrre skulle hedres. Bergen ble grunnlagt i 1070, og fikk navnet Bjørgvin, som betyr «den grønne egnen mellom fjellene».

Det skulle ta nesten 30 år med ekte bergensk krangling, engasjement og temperament før avdukingen kunne finne sted i 1998. Den abstrakte stilen Knut Steen ønsket på monumentet var vanskelig å svelge for mange bergensere. Det førte til hissige avisinnlegg og et ukjent antall bystyremøter før monumentet endelig kunne taes i øyesyn av bergenserne.

Knut Steen, som sto midt i kunstspetakkelet i nesten 30 år har i etterkant innrømmet at: «prosessen tok nesten livet av meg».

Annonse: Kjøp kunst fra lokale gatekunstnere
Kjøp graffiti inspirert kunst direkte fra lokale kunstnere på Loophole - The Underground Art Market

Å prøve å lage en syntese mellom det abstrakte og det naturalistiske er det samme som å stille nakken lagelig til for hogg.

Knut Steen til BT

Personlig synes jeg monumentet er strålende og velplassert på plenen i Byparken foran Hovedbiblioteket. Spesielt på sommeren skinner kongen på sin hest. Steens kunstneriske tilnærming er spennende, gjennomført og passer seg godt i en moderne by.

Samtidig forstår jeg dem som ønsker et mer naturalistisk monument over vår bys grunnlegger. Det er lite ved stålstatuen som er tidstypisk for 1070-tallet, eller viser noen tydelige personlige trekk ved Olav Kyrre.

Knut Steen var folkekjær, men ble også omstridt i løpet av sitt lange kunstnerliv. Han har utført over 30 utsmykninger over hele Norge. Steen ble født i 1924 og gikk bort i 2011.

Next Post

Gigantisk pop-up gatekunstgalleri

Det dukker stadig vekk opp nye graffiti piecer og stensiler på de gamle industribyggene til Tine Meieri på Wergeland. Det er Bonava og Tapperiet AS som eier byggene nå, og har invitert gatekunstnerne til å spraye på byggene. For å forebygge hærverk kjøpte de istedet inn spraybokser, og inviterte ungdommene […]