Arnold Haukeland – Den abstrakte skulpturens far

Bergenkunst
Rød Vind av Arnold Haukeland utenfor Stenersen-samlingen i Bergen. Hans vakre, spinkle abstrakte skulptur ble avduket i 1978.

Arnold Haukeland blir kalt kongen av det offentlige rom blant annet fordi skulpturen «Air», på Universitetsplassen på Blindern, var den første monumentale, nonfigurative skulptur reist i friluft i Norge. Den frittalende billedhuggeren var svært aktiv i samfunnsdebatten, og en sterk forkjemper for moderne kunst og det abstrakte.

Haukeland fikk inspirasjon til fantastiske Rød Vind i Byparken i Bergen da han bodde på Tenerife for å komme seg til hektene etter sykdom. Siroccovinden fra Sahara hadde ført til uttørking over hele øyen, og han observerte hvordan vegitasjonen forandret seg da den tørket ut i den ekstreme vinden.

Rød Vind består av ett blad, og tynne rødmalte stålstenger som bøyes mot hverandre i uryddige knekk og buer. Assosiasjonene til tørre strå og planter er tydelig.

Annonse: Kjøp kunst fra lokale gatekunstnere
Kjøp graffiti inspirert kunst direkte fra lokale kunstnere på Loophole - The Underground Art Market

Det var ingen lignende skulpturer i det offentlige rom i Bergen da Rød Vind ble avduket i 1978. Det ble derfor ramaskrik og heftig bergensk debatt i pressen, men nå er skulpturen en vakker og naturlig del av bybildet i Bergen.

Haukeland har det som binder bakover samtidig som han stritter så sint fremover. Han gir ikke avkall på en tradisjon som er verdt å verne, men øker dens vitalitet og kraft. Kraft, det er alltid noe som forbindes med Haukeland. Men det jeg ser mest hos han er ømheten. Og spillet mellom materiale luft, vann og jord.

Johan Borgen, dikter

Arnold Haukeland fullførte imponerende 27 monumentalarbeider før han gikk bort i 1983. Han er kjent som en av de fremste eksponentene for abstrakt skulptur i Norge.

Mer skulptur/installasjon på bergenkunst.no!

Next Post

Tidenes viktigste aksjon: Klimakrisen - en eksistensiell krise!

De siste månedene har covid-19 pandemien vist oss at mange av verdens ledere – dessverre ikke alle – har mobilisert alle gode krefter i samfunnet for å redde menneskeliv og nedkjempe pandemien. Enorme menneskelige og økonomiske ressurser er satt inn for å beskytte våre samfunn mot massedød og økonomisk ruin. […]