Vikingenes graffiti-herjinger fra Miklagard til Orkhaug

For rundt 1100 år siden lagde en norsk viking graffiti i Istanbuls helligdom. Den dag i dag er den synlig i Hagia Sofia, som regnes som ett av verdens underverker. I følge legenden var Lagertha en mektig skjoldmøy, og hersker fra det som nå er Norge, og konen til den berømte vikingen Ragnar Lodbrok. (Foto: History Channel, fra TV-serien Vikings)
For rundt 1100 år siden risset en norsk viking graffiti i Istanbuls helligdom. Den dag i dag er den synlig i Hagia Sofia, som regnes som ett av verdens underverker. Illustrasjonsbilde: I følge legenden var Lagertha en mektig skjoldmøy og hersker fra det som nå er Norge, og konen til den berømte vikingen Ragnar Lodbrok. (Foto: History Channel, fra TV-serien Vikings)

Vikingene var råe på graffiti og tagging. Fra Miklagard (Istanbul) til Orknøyene, og over hele Skandinavia finner vi runer som kan kalles graffiti.

Det bekreftes av førsteamanuensis i runologi, Terje Spurkland, ved Universitetet i Oslo, ifølge db.no. Han har studert den største samlingen av Viking-graffiti utenfor Skandinavia i Maes Howe (Orkhaug) på Orknøyene.

Men først tilbake til Hagia Sofia.

En gang på 8-900-tallet stod en norsk viking på galleriet i Istanbuls kjente kirkebygg. Muligens ville vikingen Halvdan slå i hjel tiden under en kjedelig gudstjeneste.

Han tok opp et skarpt redskap, sannsynligvis et sverd eller en øks, og risset inn en hilsen i marmoren som fortsatt kan sees i andre etasje i den berømte helligdommen. «alfdan risset disse runer» står det. Den første bokstaven, trolig en H, er slipt vekk av tidens tann.

Viking graffiti i Hagia Sofia i Istanbul. (Foto wikipedia)
Viking graffiti i Hagia Sofia i Istanbul. Flere graffiti-runer er kjent fra Hagia Sofia. Ikke langt unna Halvdans historiske hilsen har en Arne forsøkt å sette spor etter seg i form av inngraverte runer av typen «Kilroy var her». (Foto wikipedia)

Arinbárðr rеist rúnar þessar (Arinbárðr risset disse runer), kan en lese i runeskriften som stammer fra tiden mellom år 1050 og 1150.

Tilbake til sagaen fra Orknøyene.

Den forteller om en gjeng vikinger nordfra, ledet av jarl Harald, som gikk over øyene ved juletider i år 1153. En brutal vinterstorm tvang de hardbarkede vikingene til å søke ly. De brøt seg inn i et 5000 år gammelt gravkammer som i dag kalles Maes Howe, eller Orkhaug. Der holdt vikingene fest i flere dager, og de brukte tiden til å risse runer i de gamle steinveggene.

Þorný sarð. Helgi reist.

885 år gammel graffiti på Orknøyene

Viking-graffitien handlet om dem selv, deres bedrifter, deilige damer og seksuelle aktiviteter.

Viking-graffiti fra Orknøyene.
Viking-graffiti fra Orknøyene. (Foto: wikipedia)

Noen av dem er såpass grove, som «Thorni pulte. Helgi skrev», at de ofte oversettes med eufemismer i guidebøkene. Men originalen er ikke til å misforstå, her står det Þorný sarð. Helgi reist.

Sigrid er også representert. Og runen «Ingigerth er den vakreste av alle kvinner» er en annen. Men hva gjør tegningen av en siklende hund ved siden av de fagre ordene om Ingigerth?

– Det finnes mange runer fra middelalderen av denne typen. Det refereres til damer og samleier, fyll og fest. Runene i Maes Howe kan kalles graffiti. De satt der, om de søkte ly for dårlig vær måtte de finne på noe, ifølge Terje Spurkland.

Orknøyene har den største samlingen av runer utenfor Skandinavia. Det er sjelden en finner dem i så stor tetthet som på øyene, som var under norsk herredømme fram til 1468. Det er den største runesamlingen på et så lite område. Her er over 30 innskrifter samlet på ett sted.

Det er en diskusjon verdig hvordan graffiti som urbant uttrykk og kunstform tolkes i dag, men det er godt historisk dokumentert at vikingene var råe på graffiti i sin tid.

Etymologisk er ordet graffiti flertallsform av det italienske graffito som betyr «rissning». Graffito stammer fra det greske grapho som betyr «å skrive».