Vest og Dolk: «People» og «Love Crash» i fare

Den minst 13 år gamle Dolk piecen Love Crash i Skottegaten i Bergen.
Den minst 13 år gamle Dolk piecen Love Crash i Skottegaten i Bergen står i fare for å bli overmalt. Det er satt opp stillas rundt det «falleferdige» huset. Bildet over er tatt i 2016.

Love Crash av legendariske Dolk, er en av fire piecer som ble vedtatt bevaringsverdig av byrådet for syv år siden, og beskyttet med en organisk hinne. Nå er gatekunstverket det første av disse som står i fare for å forsvinne permanent.

På en tur gjennom Skottegaten så jeg at det var satt opp stillas rundt det nedslitte huset som huser de to berømte piecene «Love Crash» av Dolk og Vest sin «People». Jeg har ikke fått tak i huseier, men seksjonssjef for kunst og kultur, Øyvor Johnson, forteller at kommunen ikke har fått noen henvendelser om eventuell videre bevaring av Love Crash.

Både Vest og Dolk er helt sikker godt fornøyd med at stencilene har overlevd i så mange år, men spørsmålet reiser seg på grunn av byrådets vedtak for syv år siden. Det kan også være interessant fordi det er den første av de fire piecene som kan forsvinne.

Slik ser Love Crash av Dolk ut høsten 2020.
Slik ser Love Crash av Dolk ut høsten 2020.

Om Dolk sitt populære gatekunstverk fremdeles er formelt bevaringsverdig er usikkert, men det er uansett et kulturminne fra en viktig epoke i den bergenske gatekunsthistorien.

Det er også mulig at huseier vil bevare Love Crash og ikke trenger innspill fra kommunen.

Vest sin People har overlevd på veggen i Skottegaten.
Vest sin People har overlevd lenge på veggen i Skottegaten, men er nå skjult bak en grå boks. Den er en av disse street art piecene som nesten blir sterkere jo mer slitt den blir, fordi tidens tann forsterker symbolikken.
Dette huset i Skottegaten skal tydeligvis pusses opp. Det er gode nyheter for nabolaget. På fasaden henger Dolk sin Love Crash, og Vest sin People.