Skur 14: «Til ungdommen»

Temaet for gigantmuralen på Skur 14 er bærekraft og hav. RC setter fokus på forurensing fra olje og mikroplast.
Temaet for gigantmuralen på Skur 14 er bærekraft og hav. RC setter fokus på forurensing fra olje og mikroplast.

Da 16 av byens beste gatekunstnere sammen skapte det storslåtte veggmaleriet som strekker seg rundt hele ungdomshuset Skur 14, var det ett av landets største gatekunstprosjekter.

Skur 14 er øvingslokale for flere titalls band. Målet med street art prosjektet var å inspirere ungdom fra belastede miljøer til å uttrykke seg kreativt med street art.

Prosjektet var et samarbeid mellom StreetArt Bergen, Bergen kommune og gatekunstnerne. Muralen består av et titalls piecer og veggmalerier på den 1 200 kvadratmeter store veggen, og sto ferdig til The Tall Ships’ Races i juli 2019.

Spoten er fremdeles en gavepakke til street art interesserte. De fleste genre innen gatekunst er representert, fra graffiti til stencilkunst og veggmaleri. Det dukker også opp nye piecer på skur 14 av og til, og store deler av veggmaleriet er godt bevart.

Første artist i serien om skur 14 er RC. Han er en erfaren gatekunstner i Bergen, som jobber mye med store veggmalerier og har spesialisert seg på følelsessterke og innholdsrike portretter.

Rodrigo Cortez, med kunstnernavnet RC, er oppvokst på Danmarksplass, og han forteller til nrk.no at gatekunsten for ham var en vei ut av småkriminalitet, slåssing og rus.

RC sier dette om barna i sin del av gigamuralen:

Denne fisken har på en måte en dialog med dette barnet, og spør hvorfor det er mikroplast i alle fotballbaner og lekeplasser i Bergen. Vi må tenke bærekraftig og ta vare på sjøen.

RC til nrk.no, juli 2019.