Hyllet Skaði med graffiti

Graffitikunstnerne Bares og Dake med sin hyllest til jotnekvinnen Skaði (Skade).

Veggmaleriet står fremdeles urørt og flott i begynnelsen av Møllendalsveien ved Danmarksplass, til tross for at det er et par år siden Bares og Dake sprayet sin hyllest til den norrøne jotnekvinnen Skaði. Hun er en mektig gudinne for jakt og ski. Hennes rike var den ville ubebodde naturen, og de snørike fjellene hvor kun skiløpere trives, sier kvadene.

Bares og Dake er noen av byens mest anerkjente graffitikustnere.

Bares og Dake var inspirert av den norske naturen, og spesielt vinterlandskap. Derfor falt valget på den norrøne jakt- og skigudinnen Skaði da de planla veggmaleriet. Bares, med bakgrunn fra Russland, og Dake, med bakgrunn fra Chile, har samarbeidet i årevis og laget noen spektakulære piecer og murals i Bergen.

Mural av Bares og Dake. Skaði bodde i Trymheim, og var gift med Njord.

Trymheim heter det, der Tjatse budde, den ovsterke jotun; men no byggjer Skade, skire gudebrur på forne farstufter. – Den eldre Edda.

Selv om fargene har falmet litt gjennom årenes løp er veggen fremdeles et nydelig skue. En liten titt inn i vår norrøne historie, og en studie i det fabelaktige arbeidet til Bares og Dake.

Skaði er ifølge historikere inspirasjonen bak navnet Skandinavia. Betydningen skal være Skaðis øyer, som etterhvert ble navnet på hele halvøyen.

Bares og Dake sitt fantastiske vinterlandskap strekker seg helt rundt denne store trafoboksen.