Gammel damp i gammelt smau

"Dampen" av Tind henger i Nedre Fjellsmauet.
«Dampen» av Tind henger i Nedre Fjellsmauet. Street art piecen er full av kjærlighet til en viktig del av byens sjøfartshistorie.

På en nedslitt fasade i et av byens trangeste smau henger en skjult perle i Bergens street art-historie. Veggmaleriet slites i takt med trebygningene, og avslører at det er lenge siden vi har sett noe nytt av Tind på gaten. Det er derfor ekstra hyggelig at Gamle Dampen får leve sitt eget liv i Laden.

Det ikoniske motivet er av D/S Oster, som ble bygget i 1908, og gikk i fast rute mellom Osterfjorden og Bergen som kombinert passasjer- og lastebåt. Gamle Dampen er det populære navnet på dampskipet som ble udødeliggjort da Ivar Medaas satt melodi til diktet «Dar kjem dampen» i 1964.

Det var Modalen kommune som bestilte skipet med ekstra sterkt skrog og dampmotor, slik at det kunne bryte seg gjennom isen som ellers la kommunen i vinterisolasjon. D/S Oster var en stor suksess, og ble en vesentlig del av Bergens omfattende sjøtransport i mange tiår. I 1964 måtte skipet gi seg som passasjerskip. Det ble kjøpt opp og brukt som fraktskip. Dampmotoren ble byttet ut med diesel.

Gamle dampen ble til slutt heldigvis kjøpt opp av ildsjeler, som restaurerte skipet og satt inn en oljefyrt dampmaskin fra 1927. D/S Oster regnes i dag som veteranskip, og drives av Nordhordland Veteranbåtlag.