USA brenner: Joy signerer politisk street art som Magnus

Joy sin kommentar til stormingen og beleiringen av Kongressen i Washington DC i USA. Den heftige piecen ved Arkitekthøyskolen i Sandviken er den første jeg har sett på gaten som er signert Magnus.
Joy sin kommentar til stormingen og beleiringen av Kongressen i Washington DC i USA, den 6. januar 2021. Den heftige piecen ved Arkitekthøyskolen i Sandviken er den første jeg har sett på gaten som er signert Magnus.

Politisk street art signerer jeg ikke lengre med JOY, men MAGNUS. Altså den stadig mer politisk engasjerte nyhetsjunkien…

Joy

Joy er en av dem som har sjarmert bergenserne med stenciler og gatekunst av høy kvalitet i mange år. Motivene hans har alltid hatt et glimt i øyet. Han er kjent for å ha gode sosiale poenger i sin street art, men har sjeldent vært så direkte politisk som hans ferske USA-piece ved Arkitekthøyskolen er.

På sensommeren i år lanserte Joy grafiske trykk der den humoristiske gate-streken er byttet ut med et helt nytt og mer seriøst uttrykk. Disse trykkene er signert Magnus, og nå avslører han at vi også får se politisk gatekunst fra street art veteranen i tiden som kommer.

Magnus skaper sterke assosiasjoner til alvoret, og den konstitusjonelle krisen i USA akkurat nå, ved å bruke ett av verdens mest kjente krigsfotografi som motiv. Fotoet av amerikanske soldater som reiser flagget på toppen av fjellet Mount Suribachi under slaget om Iwo Jima i 1945, ble tatt av fotografen Joe Rosenthal for Associated Press. Han fikk Pulitzer-prisen for bildet samme året.

Å se kaoset i opptakten til det som skulle bli Amerikas mørkeste dag, med fem liv tapt, og med kuppforsøk beordret av egen president, er sjokkerende! Det fikk meg til å tenke grafisk på det kjente bildet fra Iwo Jima. Men her er nå flagget på halv stang, og kaoset illustreres på en måte i detaljene her…

Magnus

Magnus forklarer på sin Facebook-side hvorfor han får assosiasjoner til 2. verdenskrig når han ser de oppsiktsvekkende nyhetene fra USA i disse dager.

Under angrepet på Iwo Jima hadde general Tadamichi kalkulert en strategi om at hver japaner skulle drepe 10 amerikanere hver før de selv ble drept. Dette er ikke ulikt en president som nå prøver å lage mest mulig kaos, ødeleggelser og vanskeligheter før han selv ebber ut.

Magnus
Joe Rosenthal, Flag Raising on Iwo Jima, 1945.
Amerikanske soldater reiser flagget på toppen av fjellet Mount Suribachi under slaget om Iwo Jima i 1945. (Foto: Joe Rosenthal, AP)