Un-usual suspects – ny versjon av AFK-klassiker

Ny og oppdatert versjon av AFK sin legendariske Un-usual suspects.

I midten av august var AFK på Meieriet på Wergeland og sprayet en ny og oppdatert versjon av Un-usual suspects, som først var å se på gaten i Bergen i 2015.

This is a tribute to those who stand up for the rights of all against the corporate warmongering machine

AFK Street Art

Chelsea Manning, Edward Snowden, Julian Assange og Aaron Swartz har alle betalt en ekstremt høy pris for å følge sin samvittighet. De står alle bak svært viktige avsløringer og lekkasjer som varslere. De fire har alle på sin måte avslørt overvåking, korrupsjon, krigsforbrytelser, undertrykking av ytringsfriheten og brudd på menneskerettighetene.

I stedet for å bli hyllet for å sette sitt eget liv i fare for å få frem sannheten om vestens etterretningsprogrammer og krigsforbrytelser, har de blitt jaget, truet og forfulgt av nasjoner som USA og Storbritannia. Også Norge og Sverige har sviktet, og avslått beskyttelse for Snowden eller Assange.

Swartz ble truet av amerikanske myndigheter med 35 år i fengsel. Aktivisten, varsleren og reddit-grunnleggeren tok sitt eget liv i 2013.

Snowden ble jaget og måtte takke ja til opphold i Russland, og har til dels fortsatt sitt arbeid for ytringsfrihet og menneskerettigheter der.

Manning ble dømt til 35 år i fengsel for lekkasjen til Wikileaks, men president Barak Obama reduserte straffen og hun ble løslatt i mai 2017.

Assange har siden han ble sviktet av Ecuador sittet arrestert i høysikkerhetsfengselet Belmarsh i London. Han risikerer utlevering til USA når han blir løslatt. Det er avgjørende viktig at han ikke blir utlevert til amerikanske myndigheter.

Det originale motivet fra 2015 viste Anonymous mellom Manning og Snowden. I 2020 versjonen har Black Lives Matter tatt plassen. AFK bruker også andre farger og teknikker en tidligere versjoner av motivet.

Det er detaljer i stensilen som må oppleves. Den er i tillegg litt «gjemt» på Meieriet, så det er bare å starte gatekunstjakten.

Alt av AFK Street Art på bergenkunst.no

Det originale Un-usual suspects, motivet. AFK har ofte gode aktivistiske budskap i sin street art.