RC: – Liker at gatekunst er i opposisjon til den etablerte kunsten

Bergenseren Rodrigo Cortez (RC) har utsmykket Bergens gater med street art i mange år. Han er kjent for sine sterke portretter og innholdsrike veggmalerier.
Bergenseren Rodrigo Cortez (RC) har utsmykket Bergens gater med street art i mange år. Han er mest kjent for sine sterke portretter og innholdsrike veggmalerier. Her forteller han om et nytt kunstverk som skal på gaten. Hunden representerer mørke krefter, og nerven i maleriet ligger i blikkontakten med barnet og lyset som setter fokus.

Rodrigo Cortez er utdannet innen klassisk maleri. Han tok sin bachelor grad i England, og fullførte mastergraden i New York.

– Da jeg kom tilbake til Bergen merket jeg fort at min interesse for klassisk figurativ kunst ikke var anerkjent i Norge. Her var fokuset på abstrakt kunst og konsept kunst. De tingene jeg var interessert i å lære eller snakke om, som maleri, akttegning og fargelære var ikke anerkjent, og jeg ble møtt med skepsis, sier Cortez.

Dette førte til at han ønsket å bryte løs fra tvangstrøyen og snobberiet han møtte i det etablerte kunstmiljøet i Bergen.

– Jeg så etter hvert at gatekunsten var i opposisjon til den etablerte kunsten. Det var, og er, en rebelsk drivkraft i gatekunstmiljøet som jeg liker veldig godt. Jeg kom med familien til Bergen fra Chile på 80-tallet, og i Sør Amerika har gatekunst og veggmalerier alltid blitt brukt i politisk kamp og opprør mot makteliten, forteller han.

Rodrigo forteller at han fant det befriende å møte gatekunstmiljøet i Bergen, som ikke hadde slike forutinntatte holdninger til kunst.

– Jeg maler og tegner ofte portretter av folk som blir forbigått, folk som opplever utenforskap, eldre mennesker, utviklingshemmede, folk med flerkulturell bakgrunn og rusmisbrukere. Dette er mennesker som samfunnet ikke ser, ikke møter blikket til. De blir undervurdert og oversett, selv om de har uante verdier som samfunnet ikke ser eller anerkjenner.

Han mener at gatekunsten er mye flinkere til å ha dialog med vanlige mennesker enn den etablerte kunsten.

– Dette har gjort at jeg på en måte har glemt den etablerte kunstbiten, sier RC.

RC jobber med en serie om urbefolkningen i Amazonas.
RC jobber med en serie om urbefolkningen i Amazonas. Han lever av kunstproduksjon, workshops for ungdom og sosiale kunstprosjekter i Bergen. RC er en av de gatekunstenerne i Bergen med mest erfaring.

RC er spesielt opptatt av ungdom som faller ut av skolen og samfunnet. Disse ungdommene blir introverte, og til slutt sinte på samfunnet. Han forteller at han har opplevd dette selv.

– Det er viktig å se ungdom, og møte dem med øyekontakt, slik at de kjenner at de blir anerkjent og godtatt for den de er. Å inspirere ungdommer til å uttrykke seg gjennom gatekunst er essensielt for å gi dem en følelse av frihet, mestring, utfoldelse og kreativitet. Det er faktisk spesielt viktig for unge menn, sier Rodrigo.

Han sier at han ikke føler at han er så politisk i sin street art, men har fokus på sosiale forhold og mellommenneskelige relasjoner i nærmiljøet.

– Politikken får AFK ta seg av. Han gjør så mye bra, sier RC og smiler.

Gatekunstneren fra Danmarksplass forteller at gatekunstmiljøet er raust og inkluderende i Bergen, og det føles som en liten familiefest når han jobber med sine venner som for eksempel Nimi, MuM og AFK.

– Det er veldig mange som står på utsiden og skal definere hva gatekunst er, og hvem som er gatekunstnere eller ikke. Det er bare tull, helt latterlig. Jeg vil ikke være med på å sette folk og grupper opp mot hverandre. Gatekunst handler om å få slippe til og bli sett, uten å bli møtt med nedsettende eller forutinntatte holdninger, sier Rodrigo.

Han setter stor pris på de som elsker å finne ny street art på gaten i Bergen.

– Jeg føler at gatekunst kan gi små positive øyeblikk i hverdagen. Du er for eksempel på vei til jobb, det er kaldt og mørkt og du er kanskje litt deppa. Så ser du kunst som gir en god følelse og positiv opplevelse og dagen blir bedre…