Old school street art av Rip

Rip street art er en av gatekunstnerne som har holdt på lengst i Bergen. Hans ferske piece i Engen viser hvorfor byen vår blir kalt stencil-byen i street art kretser i Norge.
Rip street art er en av gatekunstnerne som har holdt på lengst i Bergen. Hans ferske piece i Engen er en stolt tradisjonsbærer av raske stencilverk, og viser hvorfor byen vår blir kalt stencil-byen i street art kretser i Norge.

Årsaken til at Bergen i en årrekke, på begynnelsen av 2000-tallet, var så sterkt preget av dette ekte og råe stencil-uttrykket Rip street art viser i sin siste piece, er at Banksy besøkte Bergen i år 2000.

Stilen, og de heftige budskapene til briten, tok bergenserne med storm, og ble raskt plukket opp av den nå verdensberømte bergenske legenden Dolk.

Jesus piecen til Rip er også et tilbakepek til Dolk sin berømte «Che» som viser Che Guevara iført sitt eget ikoniske portrett tatt av Alberto Korda i 1960.

Dette er old school street art på sitt beste, selv om stilen nesten er ødelagt av en ufattelig overeksponering av britiske Banksy. Det er viktig å forstå forskjellen på ekte gate, som Rip street art representerer, og såkalte Banksy-kopier som sprayes av mange uerfarne stencil-kunstnere.

Det er gledelig å se at de beste og mest erfarne gatekunstnerne ikke lar seg skremme ut av stilen sin, bare fordi de ofte blir møtt med misforstått hat fra gatekunstnere eller såkalte streetart-kjennere innen andre genre.