Nimi i Steinkjellergaten: – Visste ikke at cowboyer så ut som meg

There is a new sheriff in town! Gatekunstner Nimi sin ferske piece er et stolt portrett av Ellis Harris, som lenge var en fremtredende talsmann for The Federation of Black Cowboys i New York.
There is a new sheriff in town! Gatekunstner Nimi sin ferske piece er et stolt portrett av Ellis Harris, som lenge var en fremtredende talsmann for The Federation of Black Cowboys i New York. I sollyset i Bergen får den fargesterke bakgrunnen ekstra liv, og tankene sendes til staute cowboyer og intense solnedganger på prærien i USA.

Nimi er en sterk forkjemper for afroamerikanernes kamp for rettferdighet og likebehandling. Det har han nylig vist både med det fenomenale portrettet av den berømte amerikanske politiske aktivisten og filosofen Angela Davis, og med collaben Loving day sammen med John i Ladegårdsgaten.

Hvitvaskingen av amerikansk historie er en forbrytelse filmindustrien og Hollywood aktivt har deltatt i. I motsetning til det vi har sett i de populære western-filmene, var hele 25 prosent av de 35 000 cowboyene i det gamle vesten svarte cowboyer. Frigjorte slaver dro vestover for å unnslippe sørstatene, og tjente til livets opphold som cowboyer.

The Federation of Black Cowboys jobber for å dele og fremme kunnskap om «Black West», og ønsker å skape større forståelse for afroamerikansk kultur, arv og historie. Cowboyene holder til i Queens i New York. Nimi har valgt å portrettere den mest ikoniske talsmannen for organisasjonen Ellis «Mountain Man» Harris.

Ærlig talt, jeg elsket cowboyfilmer som barn, men jeg visste ikke at de også så ut som meg. Hele 25 prosent av cowboyene var svarte. Det er svært skadelig å ikke inkludere dem i amerikansk historie, og Hollywood-skildringen av cowboys er trist og tragisk.

Nimi

Nimi er opprinnelig fra Sør-Afrika, men vokste opp i London. Han har holdt på med gatekunst siden 80-tallet. Naeem Searle, som han heter, har bodd i Bergen siden slutten av 90-tallet, og tok arkitektutdannelse ved Bergen Arkitekthøgskole.

Nimi sine sirkler i Steinkjellergaten. En gammel og en ny.
Nimi sine sirkler i Steinkjellergaten. En gammel og en ny. På kort tid har det kommet ferske gatekunstverk på muren av AFK, RC og Nimi.