Minnes populært fergemannskap med flytende gatekunst

KBR kunst på MS Ole Bull.
MS Ole Bull er den lille tradisjonsrike fergen som mange pendlere mellom Bergen og Osterøy har et svært hjertelig forhold til. KBR bodde selv på Osterøy da hun var tenåring, og hun tok ofte fergen som alle andre på øyen. Nylig malte hun denne flotte hyllesten til Ronny og Ove, som var folkefavoritter blant fergemannskapet.

KBR fikk plassere det ferske kunstverket sentralt på broen, rett over Ole Bull maleriet fra 2010. Det stencil-lingnende uttrykket i begge kunstverkene gjør at de passer godt sammen, til tross for at det ikke er brukt stencil i noen av kunstverkene. Fergene er kystens hovedveier, og gatekunst-stilen til KBR passer godt på våre vannveier.

– Som tenåring var det ikke akkurat dødskult å ta fergen, men jeg husker veldig godt Ronny. Han var alltid en fin fyr og alle passasjerene likte ham veldig godt. Han hadde alltid en god spøk på lur, og var en favoritt blant passasjerene. Han hadde et humør og et smil som kunne gjøre en dårlig dag bedre. Etter at han gikk bort for noen år siden har han vært dypt savnet, både av passasjerene og kollegene på MS Ole Bull, sier KBR.

– Siden jeg har tatt fergen så mye selv, og har familie på Osterøy, tenkte jeg at det hadde vært fint å gjøre noe for folket på øyen, forteller hun.

KBR kunstverk på MS Ole Bull.
Hun tok kontakt med fergen og kapteinen Helge, som tente på ideen om å male portretter av Ronny og Ove på fergen.

– Kapteinen fortalte at han synes det var veldig kjekt for fergen og passasjerene, og at Ronny hadde vært som en sønn for ham. Det var kapteinen sitt forslag å også male Ove, som tapte kampen mot kreft for en tid tilbake. Jeg kjente ikke ham så godt, men han var en viktig og godt likt del av mannskapet på MS Ole Bull. Derfor var det veldig kjekt å kunne ta ham med i kunstverket på fergen.

KBR forteller at verket er malt for hånd. Hun måtte bruke skipsmaling da hun malte portrettene, mens bakgrunnen er sprayet med sprayboks.

– Det var skikkelig vanskelig og ekstra krevende å jobbe med skipsmaling. Den er seig og tar en evighet for å tørke. Det var en utfordrende jobb for å være mitt første litt seriøse kunst-oppdrag. All den gode responsen jeg har fått fra kapteinen, mannskapet og lokalmiljøet på Osterøy gjør at jeg er stolt over resultatet.

MS Ole Bull går fra Breistein til Valestrand, og flyter nå rundt med et ferskt gatekunstverk av KBR.
MS Ole Bull går fra Breistein til Valestrand, og flyter nå rundt med et ferskt gatekunstverk av KBR.

Reaksjonene på KBR sitt ferge-kunstverk lot ikke vente på seg.

Så utrulegt flott. Fekk tårer i auga når eg såg dette på torsdag. Desse to blir aldrig gløymt.

Marit Thunes, Facebook

Fantastisk å minnast fine personer slik.

Kåre Magnus Mostrøm, Facebook