Make American Gothic great again

Play sin tolking av det berømte Grant Wood-maleriet American Gothic på Meieriet på Wergeland. Piecen er sett i lys av den kritiske politiske situasjonen i USA sommeren 2020.

American Gothic er et av de mest parodierte og karikerte maleriene i populærkulturen, på linje med Mona Lisa og Skrik. Grant Wood sitt ikoniske maleri fra 1930 er en gjenganger i graffitikulturen.

Play har kun brukt menneskene i American Gothic i sin piece. Jeg antar at de representerer amerikanerne, og den amerikanske folkesjelen. Mannen i bildet har byttet ut høygaffelen med en «Make America Great Again»-caps, og kvinnen har fått på seg solbriller. Det gir assosiasjoner i retning av at amerikanerne er blinde for koronapandemien, og at samfunnet i USA er preget av frykt og totalitær Trumpisme.

bergenkunst.no

Stemningen i USA er dyster og svart om dagene. Stemningen formelig renner ut av Play sin sterke piece.

De lærde strides om hvorfor akkurat American Gothic har blitt det mest karikerte og ikoniske amerikanske maleriet. Den positive tolkingen er at maleriet viser en utholdende amerikansk pioner-ånd. Den negative tolkingen mener at bildet er ment som en satire over det landlige, bleke, bistre og kristenfundamentalistiske amerikanske småbylivet.

Mer street art på Meieriet på Wergeland.

American Gothic av Grant Wood fra 1930 er et av de mest ikoniske amerikanske maleriene.