Linjer stiller ut i Bergen: Inspirert av det gyldne snitt og Fibonacci-sekvensen

Kristian Bøyum, med kunstnernavnet Linjer, har sin tredje soloutstilling hos Galleri Gategalleriet fra 29. oktober til 14 november 2020.
Kristian Bøyum, med kunstnernavnet Linjer, har i disse dager sin tredje soloutstilling. Utstillingen Linjer 3 kan du se hos Gategalleriet fra 29. oktober til 14 november 2020.

Linjer er en av mange kunstnere som har bidratt til sommerens store street art happening på Meieriet. Han har også en collab-piece på Danmarksplass sammen med gatekunstner HKD.

I dag åpner bergenskunstneren soloutstillingen Linjer III hos Gategalleriet på Nøstet. 33-åringen er inspirert av bebyggelsen på Nordnes, og det berømte bergensregnet. I tillegg avslører Bøyum at kunsten han nå stiller ut er sterkt preget av hans bakgrunn som ingeniør.

Som ingeniør er det helt naturlig at hver linje er målsatt på millimeteren, og at all geometri er planlagt. Dette, og en interesse for programmering – med regelsett fra algoritmer – er lett å finne igjen i kunsten min. Inspirasjon kommer fra alt jeg ser rundt meg, som bergenshus, regn, dråper og skyer, men jeg får også inspirasjon fra norske og internasjonale kunstere som Pushwagner og Takashi Murakami.

Kristian Bøyum

De geometriske elementene i bildene til Linjer har helt klart blitt påvirket av tegneteknikk fra ingeniørbransjen. Fibonacci-sekvensen, og det gyldne snitt, er styrende for elementenes former og antall, og bildenes dybde og komposisjon.

Bøyum forteller at han overrasket seg selv da han oppdaget hvor godt han likte å tegne for rundt fire år siden.

Det var ren skaperglede, og veldig tilfredsstillende å kunne ramme inn ferdige tegninger og se hvordan teknikker og kompleksitet økte for hver tegning. Om en kikker på en av disse tidlige tegningene, så kan en se at elementer herfra går igjen i de seneste bildene. Det er en organisk vekst. Det som fungerer blir med videre, det som ikke fungerer blir justert til jeg er fornøyd.

Kristian Bøyum
- Det er veldig gøy at "den viktige tredje utstillingen" min gjennomføres hos Galleri Gategalleriet, som er naboen min på Nøstet, sier Kristian "Linjer" Bøyum.
– Det er veldig gøy at «den viktige tredje utstillingen» min gjennomføres hos Gategalleriet, som er naboen min på Nøstet, sier Kristian «Linjer» Bøyum.

Linjer forteller at møtet med gatekunstmiljøet i sommer har gitt mersmak. Han har allerede flere street art-prosjekter under planlegging.

Selv er jeg helt i startfasen når det gjelder gatekunst, men med en del eksperimentering i 2020 har vi fått til avtaler om flere svært gode vegger som skal males i 2021. Det vil skje mye fremover med spray og bøttemaling, sakselifter og stillas. Parallelt med blyanttegningene, selvsagt.

Kristian Bøyum

Linjers tredje soloutstilling består av nye originaltegninger fra året som har gått. Gategalleriet har også sikret seg noen eksemplarer av Linjers ferske silketrykk Vestkyst og Huset i skyene.

Regndråper, skyer og linjer. Det er noen av elementene som går igjen i bildene til Linjer.
Regndråper, skyer og linjer. Det er noen av elementene som går igjen i bildene til Linjer.