Laika, første levende vesen i verdensrommet

Laika av Coma Girl i Møllendalsbakken.

Coma Girl sin stensil av romhunden Laika dukket opp i Møllendalsbakken i begynnelsen av mai. Den stilige stensilen er nok en hyllest til Laika, som var første levende vesen vi sendte opp i verdensrommet, men jeg ser den i tillegg som en skarp kritikk av dyreplageri og dyreforsøk generelt for å fremme vitenskapen.

The more time passes,
the more I’m sorry about it…
We did not learn enough from this mission
to justify the death of the dog.

Oleg Gazenko, Soviet Space Programme.

Laika var en tre år gammel løshund som ble plukket opp fra gaten i Moskva. Før Laika ble skutt ut i bane rundt jorden av Sovjetunionen i november 1957, gjennomgikk hun en torturlignende opptrening. Laika ble blant annet holdt i gradvis mindre bur i perioder opptil 20 dager. Hun ble satt i store sentrifuger som simulerte G-kreftene, og i maskiner som simulerte rakettstøyen og vibrasjonene. Dette gjorde at pulsen doblet seg, og blodtrykket økte dramatisk. Laika ble også matet en spesiell næringsrik gelé som ble ført inn i magesekken ved hjelp av slanger.

Laika var også det første dødsofferet i verdensrommet. Sputnik 2 var ikke designet for å kunne lande.

I oktober 2002 avslørte dr. Dimitri Malasjenkov, en av forskerne bak Sputnik 2-ferden, at Laika hadde dødd fem til syv timer etter oppskytning grunnet overoppheting og stress.

Wikipedia

Sovjetunionen vant en gedigen propagandaseier over USA og Vesten med oppskytingen av Sputnik 1, som var den første kunstige satellitten i bane rundt Jorden. Den ble skutt opp av Sovjetunionen 4. oktober 1957, og var starten på romkappløpet mellom supermaktene under den kalde krigen.

Khrusjtsjov ønsket enda en stor seier, og forlangte at en mer avansert rakett skulle skytes i bane rundt jorden den 7. november, på 40-årsjubileet til oktoberrevolusjonen. Det er denne romferden Laika ufrivillig ble en del av.

Før romfartsorganisasjonene anså det som noenlunde trygt å sende mennesker på bemannede romferder, var det utstrakt bruk av dyreforsøk. USA brukte sjimpanser og rhesusaper, mens det sovjetiske romprogrammet valgte å bruke hunder.