John og Nimi: Sprer glede med seriøse undertoner

Veggmaleri av John og Nimi i Ladegårdsgaten sto ferdig til Lovintg Day 2020.
Veggmaleri av John og Nimi i Ladegårdsgaten sto ferdig til Loving Day 2020.

Mange bergensere har nok fått en real humør-boost av det fargesterke og symboltunge veggmaleriet som John og Nimi malte ferdig til 12. juni 2020. Datoen er ikke tilfeldig. Den dagen feires nemlig Loving Day.

En høytid som ikke er så kjent i Norge, men Loving Day er den største multikulturelle (multiracial) feiringen i USA.

På Loving Day feires United States Supreme Court sin avgjørelse fra 1967, som slår fast at det er grunnlovsstridig å forby giftemål mellom mennesker av ulike raser. Frem til 1967 var det fremdeles forbudt for svarte å gifte seg med hvite i 16 stater i USA.
På Loving Day feires United States Supreme Court sin avgjørelse fra 1967, som slår fast at det er grunnlovsstridig å forby giftemål mellom mennesker av ulike raser. Frem til da var det fremdeles forbudt for svarte å gifte seg med hvite i 16 stater i USA.

John og Nimi sitt veggmaleri er fargerikt og symboliserer frihetskamp, seier og håp. Men det er også mørke deler av muralen som understreker den historiske ondskapen mot afroamerikanere og andre minoriteter.

Det var ekteparet Mildred og Richard Loving som saksøkte staten Virginia for brudd på deres grunnlovsrettigheter. Ekteparet ble dømt for ulovlig ekteskap etter at de giftet seg. De måtte flytte til Washington DC for å unnslippe straff for å ha giftet seg og være forelsket.

Med hjelp fra American Civil Liberties Union tok de opp kampen for retten til å gifte seg på tvers av rase. Det ble en tøff og lang kamp i rettsvesenet, som til slutt ble kronet med en seier som fikk presidens i alle statene i USA.

The freedom to marry, or not marry, a person of another race resides with the individual, and cannot be infringed by the State.

Chief Justice Earl Warren, 1967.
John og Nimi sitt spennende veggmaleri innehar begge kunstnernes særegenheter, satt sammen til en helhet.
John og Nimi sitt spennende veggmaleri innehar begge kunstnernes særtrekk, satt sammen til en helhet. Muralen er såpass gammel at den har fått noen tillegg fra gaten.

Ekteparet Loving flyttet tilbake til Virginia etter den historiske dommen i 1967, og står i dag i fronten som symbol for viktige seire i kampen mot rasisme og forskjellsbehandling.

Loving day veggen sprer glede og undring året rundt i Bergen.
Loving day veggen sprer glede og undring året rundt i Bergen.