Hvem drepte Påskeharen?

Bergenkunst
Påskeharen er et brutalt men ærlig stencil-kunstverk av gatekunstner KBR.  Piecen ble sprayet på Nøstet langfredag.
Påskeharen er et brutalt men ærlig stencil-kunstverk av gatekunstner KBR. Piecen ble sprayet på Nøstet langfredag. KBR ønsker å sette søkelyset på hvordan vi mennesker dreper dyr, men samtidig bruker dem som symboler på godhet, slik vi gjør med Påskeharen.

KBR sin Påskehare møtte en jeger da den var ute i skogen med sin tunge kurv for å legge ut sine egg til barna og spre glede og godhet. Jegeren fikk seg en ekstra god middag den dagen.

Det jegeren ikke visste var at han drepte det kjæreste han kunne drepe, nemlig selveste Påskeharen.

KBR

KBR er dyreverner, og ønsker med sin påske-piece å belyse kontrasten mellom hvordan mennesker elsker å bruke dyr som positive symboler, men samtidig dreper uskyldige dyr fordi det blir sett på som helt vanlig og nødvendig.

Piecen er brutal men likevel ærlig. Å drepe dyr blir ofte sett på som noe helt vanlig, fordi mat er en kultur for folk flest. Men når du dreper en Påskehare som symboliserer godhet, får folk likevel en vond følelse. Symbolikken kan sees på mange måter i møte med kunstverket.

KBR

Hun forteller at det ikke er et kristent verk, men at en selvfølgelig kan få assosiasjoner til hvordan Jesus ofret seg for menneskene, ifølge Bibelen.

Annonse: Kjøp kunst fra lokale gatekunstnere
Kjøp graffiti inspirert kunst direkte fra lokale kunstnere på Loophole - The Underground Art Market

De moderne forestillingene om Påskeharen som eggutlegger skal ha opphav i gammel keltisk eller tysk folketro, og begrepet Osterhase (tysk for påskehare) nevnes skriftlig første gang omkring 1680. Barnas jakt på påskeegg påskemorgen har fra 1990-tallet også blitt vanlig i familier i Norge.


Next Post

Tidig Dangfart-piece full av humor og kjærlighet til "byorginaler"

Facebook-fenomenet Dangfart Tønnesen ble forbløffet av å se seg selv i full fart på akebrett ned Fløyen med en katt på ryggen. «Byorginalen» tok selvsagt en selfie og delte med sine 261 000 følgere på Facebook. Dette fantastiske kunstverket dukket plutselig opp på en vegg i forrige uke. Jeg måtte […]
Dangfart i farten, er en tidig piece av gatekunstner SR, som dukket opp like ved Fløybane-stasjonen i sentrum.