Hardtslående Rip piece får stadig ny aktualitet

Rip streetart på Nøstet i Bergen vinteren 2021. Piecen er fra 2016.
Rip streetart på Nøstet i Bergen vinteren 2021. Piecen er fra 2016, og får ny aktualitet hver gang Norge sin svært klimaskadelige oljeavhengighet blir avslørt.

Et stencilverk trenger ikke å være komplisert med mange lag og fasetter for å være hardslående og oppsiktsvekkende. Rip streetart er en svært erfaren anonym gatekunstner fra Bergen med et enormt repertoar.

Han er en mester i å levere raske stenciler av høy kvalitet på ulovlige spoter, og med dype budskap. Denne perlen på Nøstet tenker jeg på hver gang den oljekåte regjeringen vår legger frem statsbudsjett, klimatiltak eller deler ut nye letekonsesjoner til oljeindustrien.

Vi fortsetter å «skyte oss selv i hodet» eller spille «russisk rulett med fremtiden vår» på grunn av den maniske oljeavhengigheten vi har. Dette kom tydelig frem da SP general Trygve Slagsvold Vedum ble tatt med buksene nede uten klimapolitikk. Og da regjeringen la frem sin klimamelding uten en dato for utfasing av oljevirksomheten vår.

Det beste eksempelet på denne street art perlens stadige aktualitet kom frem i en YouGov undersøkelse fra 2019. Der kom det frem at nordmenn, saudiarabere og amerikanere har minst tro på at mennesker bærer hovedansvaret for global oppvarming.

Det er svært oppsiktsvekkende egentlig, men jeg synes Rip street art sin piece gir svaret på hvorfor vi nordmenn kommer så ekstremt dårlig ut i denne anerkjente undersøkelsen.

Les de oppsiktsvekkende resultatene i den globale undersøkelsen gjort av det britiske meningsmålingsbyrået YouGov.