Et av Bergens mest omdiskuterte monumenter

Olav Kyrre-monumentet ble avduket i 1998, og er et av de mest omdiskuterte og utskjelte monumentene i Bergen.

Allerede i 1969 vant Knut Steen utkastkonkurransen til et Olav Kyrre-monument sentralt plassert i byen. Bergens grunnlegger Olav Kyrre skulle hedres. Bergen ble grunnlagt i 1070, og fikk navnet Bjørgvin, som betyr «den grønne egnen mellom fjellene».

Det skulle ta nesten 30 år med ekte bergensk krangling, engasjement og temperament før avdukingen kunne finne sted i 1998. Den abstrakte stilen Knut Steen ønsket på monumentet var vanskelig å svelge for mange bergensere. Det førte til hissige avisinnlegg og et ukjent antall bystyremøter før monumentet endelig kunne taes i øyesyn av bergenserne.

Knut Steen, som sto midt i kunstspetakkelet i nesten 30 år har i etterkant innrømmet at: «prosessen tok nesten livet av meg».

Å prøve å lage en syntese mellom det abstrakte og det naturalistiske er det samme som å stille nakken lagelig til for hogg.

Knut Steen til BT

Personlig synes jeg monumentet er strålende og velplassert på plenen i Byparken foran Hovedbiblioteket. Spesielt på sommeren skinner kongen på sin hest. Steens kunstneriske tilnærming er spennende, gjennomført og passer seg godt i en moderne by.

Samtidig forstår jeg dem som ønsker et mer naturalistisk monument over vår bys grunnlegger. Det er lite ved stålstatuen som er tidstypisk for 1070-tallet, eller viser noen tydelige personlige trekk ved Olav Kyrre.

Knut Steen var folkekjær, men ble også omstridt i løpet av sitt lange kunstnerliv. Han har utført over 30 utsmykninger over hele Norge. Steen ble født i 1924 og gikk bort i 2011.