Pandemien truer personvernet – Kina undertrykker enda hardere

Excellent-upgrade av AFK (t.h) utenfor Rådhuset i Bergen.

AFK sin Excellent-upgrade, som står utenfor Rådhuset, setter søkelyset på hvordan Kina bruker koronapandemien til å undertrykke og overvåke befolkningen enda mer effektivt og brutalt. Folks frihet og personvern er truet over hele verden.

As China was applauded for its response to the Covid19 outbreak, I can’t help but wonder if the revelers were also aware that this crisis gave the Chinese government an excuse to upgrade their surveillance systems. With the help of AI they can now identify citizens despite the use of facial masks. How do you think this move affects the ability of dissidents to continue their fight for democracy? Will these measures be retracted when the crisis is over?

AFK Street Art

AFK er den mest observante og skarpeste forkjemperen for ytringsfrihet og pressefrihet av gatekunstnerne i Bergen. Han bruker street art for å sette et effektivt søkelys på undertrykkelse av mennesker verden over. Han minner oss stadig vekk på at vi ikke kan ta demokrati og frihet for gitt, og hvor sløve vi har blitt på grunn av vår rikdom og grådighet.

Jeg elsker gatekunst, men jeg skulle virkelig ønske at flere av street artistene i Bergen var mer politiske og opprørske. Det er altfor lite aktivisme og opprør blant kunstnere i Norge i dag. AFK er et forbilde til etterfølgelse innen politisk kunst.

bergenkunst.no

Diktatorer over hele verden strammer nå grepet om en allerede kuet og undertrykt befolkning. Digitale overvåkingssystemer styrt av kunstig intelligens (AI) er nå så effektive at brutale regimer som Kina, Russland og Syria kan knuse politiske ytringer og motstand i enda større grad. AI styrte overvåkingskameraer, og sporing gjennom smarttelefoner, gjør det nesten umulig for opposisjonelle og dissidenter å fortsette kampen for demokrati og menneskerettigheter.

Også vestlige regimer, og såkalte demokratier, bruker frykten globale kriser medfører til å overvåke uønsket politisk aktivitet. Dette er veldokumentert gjennom historien. Avsløringene til varslere som Edward Snowden, Julian Assange og Chelsea Manning viser dette, og det er ingen grunn til å stole mer på europeiske regimer enn USA, når det kommer til maktpolitikk og såkalt rikets sikkerhet.

Det styggeste eksempelet på dette nå under pandemien er den israelske regjeringen. Den har overkjørt parlamentet og tvunget gjennom et tiltak som lar etterretningstjenesten ta i bruk et overvåkingssystem utviklet for terrorbekjempelse på den generelle befolkningen.

Unusual Suspects – En stensil AFK laget i 2015. – This is a tribute to those who stand up for the rights of all against the corporate warmongering machine, AFK Street Art.

Det er kritisk viktig å følge med på denne utviklingen også her hjemme. Regjeringen har allerede bedt om skremmende vide fullmakter. De ble stoppet av jurister og opposisjonen, men vi har ingen garantier for at vi vinner neste slag

Retten til personvern er en menneskerettighet som skal gi individet beskyttelse mot vilkårlige inngrep fra blant annet myndigheter. I retten til personvern ligger et krav om at omfanget av eventuelle inngrep skal stå i forhold til det man ønsker å oppnå.

Datatilsynet

Bakgrunn: Personvern i en krisetid.