EB: Uredd kunstner hang opp sine første malerier rett på gaten

Gatekunstverk i Kong Oscars gate viser pioneren inne moderne sykepleie, Florence Nightingale. Den anonyme gateknunstneren EB fra Bergen ville hylle sykepleierne som står i første rekke i kampen mot coronaviruset.
Gatekunstverk i Kong Oscars gate viser pioneren innen moderne sykepleie, Florence Nightingale. Den anonyme gatekunstneren EB fra Bergen ville hylle sykepleierne som står i første rekke i kampen mot coronaviruset.

EB brakdebuterte som gatekunstener i oktober i fjor med sin oppsiktsvekkende følelsessterke paste up av ansiktet til en gutt i Nordre Grønnevollen. Den kreative kunstneren flyttet med familien til Bergen fra Bolivia for ni år siden, og har aldri vist frem kunsten sin på gaten før han ble oppfordret av en venn til å henge opp malerier som paste ups i oktober.

– Jeg har lenge drevet med tegning, og ville utforske male-teknikker og gatekunst. Jeg fikk hjelp til å kjøpe inn utstyr, og kjørte bare på. Jeg ville nå ut med kunsten min. Målet var å dekke Bergen med gatekunst, sier EB, med et humoristisk glimt i øyet.

Det langsiktige målet til EB er å utvikle seg videre som gatekunstner, og i tillegg gi ut en barnebok, hvor overskuddet går til et prosjekt for skolebarn i Bolivia.

– Barna har ikke den samme tilgangen til bøker og kunst på skolen som vi har i Norge, og jeg ønsker å gi barna i Bolivia bedre tilgang til pedagogisk stoff innen litteratur og kunst. Det er noe jeg brenner virkelig for, og som vil prege arbeidet mitt fremover, sier EB.

En ekstremt forseggjort og detaljer EB-ugle i Kong Oscars gate.
En ekstremt forseggjort og detaljert EB-ugle i Kong Oscars gate. Street artist EB jobber med flere kunst-teknikker i kombinasjon.

EB forteller at han ofte bruker sterke farger for å forsterke, og spille på, følelsene i hovedmotivet i sin gatekunst.

– Samtidig er det veldig bra at folk som ser gatekunsten min tolker piecene på forskjellige måter. Det liker jeg veldig godt med street art-publikummet. Noen leser for eksempel uttrykket til gutten i Nordre Grønnevollen som trass og sinne, mens andre ser en gutt som heier på noen. Jeg liker den tvetydigheten, og elsker at folk legger sine egen meninger i tolkningen av mine gatekunstverk, sier EB

Han forteller at han ikke har noen formell kunstutdannelse, men at han alltid har vært kreativ og ønsker å skape noe med hendene sine. Da er gatekunst en fin måte å få tilbakemeldinger på kunsten og utvikle seg videre kreativt.

Paste up av EB i Marken vinteren 2021.
Paste up av EB i Marken vinteren 2021. EB er dyktig til å finne gode spoter, og er en svært uredd gatekunstner. Det er ikke mange som hadde våget å være helt fersk og dominere gatekunstbildet, slik EB har gjort i høst og vinter.

– Den første piecen med gutten i Nordre Grønnevollen er fremdeles en av mine favoritter av de gatekunstverkene jeg har laget så langt. Jeg ble også svært fornøyd med Chaplin-piecen i Lille Øvregate, sier EB.

Han lover at vi får se mer street art av EB i månedene som kommer.

– Dette er bare begynnelsen, smiler han.