Ami Streetart: Unik Amigurumi-kunstner i Bergen

 Ami Streetart er en unik og populær gatekunstner i Bergen. Hun har prydet gater, stolper, vegger, bokser og mange andre spennede spoter, med heklete små figurer siden 2016. Da byens beste street art kvinner samlet seg til Woman’s Street Art Jam på Møllendal i mai, fikk vi for første gang se både stenciler og en ny signatur fra den erfarne gatekuntnseren.
Ami Streetart er en unik og populær gatekunstner i Bergen. Hun har prydet gater, stolper, vegger, bokser og mange andre spennende spoter, med heklete små figurer siden 2016. Da byens beste street art kvinner samlet seg til Woman’s Street Art Jam på Møllendal i mai, fikk vi for første gang se både stenciler og en ny signatur fra den erfarne gatekunstneren.

– Den gryende interessen min for streetart begynte under en tur til Berlin i 2015. Jeg begynte da med foto-jakt på street art i andre storbyer og hjemme i Norge. All fotograferingen gjorde at jeg etter hvert begynte å tenke på hvordan jeg selv kunne bidra med kunst I det offentlige rom. Jeg har vært borti kunsthåndverk og maling, men måtte finne et uttrykk som kunne brukes på gaten. Amigurumi er et japansk uttrykk for heklete små figurer. Tidligere laget jeg disse figurene som var fylt med vatt. Jeg bestemte meg for å adoptere navnet Ami, som betyr heklet, og startet med å lage flate figurer som var lettere å henge opp i gaten. Inspirasjon til form og uttrykk fikk jeg fra min sønn sine små figurer som han tegnet, forteller Ami.

 Ami Street art utvidet sitt street art repertoar under Woman’s Street Art Jam på Møllendal. Ami Street art utvidet sitt street art repertoar under Woman’s Street Art Jam på Møllendal.
Ami Streetart utvidet sitt street art repertoar under Woman’s Street Art Jam på Møllendal.

– I 2016 gikk jeg ut på gaten med kunsten, og opprettet en egen Instagram side for Amistreetart. Tilbakemeldingene jeg fikk inspirerte meg til å fortsette. Jeg ble selv inspirert av å se den tradisjonelle gatekunsten som jeg gikk rundt og fotograferte. På mine gatekunst-vandringer oppdaget jeg at det er flere ulike sjangre av gatekunst i storbyene i Europa. Dette inspirerte meg til å finne min egen uttrykksform. Jeg la merke til at det var et ganske mannsdominert miljø her i Norge, og det gjorde at jeg ville tilføre litt balanse. Det gledelige er at det i løpet av årene har kommet mange flere talentfulle kvinner i gatekunstmiljøet, sier Ami Streetart.

– Jeg har alltid vært fascinert av stencilart uttrykket. Da Razle tok initiativ til en kvinne gruppe av gatekunstnere tenkte jeg at jeg ville prøve selv. Det betyr enormt mye å få være del av noe større, og det gjør at jeg tør å prøve nye ting, forteller hun.

En av Ami sine spennende, fargerike og fantasifulle figurer i Øvingsparken på Møllendal.
En av Ami sine spennende, fargerike og fantasifulle figurer i Øvingsparken på Møllendal.