Alltid aktuelle Amalie Skram på Klosteret

Forfatter Amalie Skram står ved Klosterhaugen, kun et steinkast fra Cort Piilsmuget hvor hun vokste opp.

Ved inngangen til Klosterhaugen står Amalie Skram og skuer utover sitt rike. Det finnes ikke noe bedre sted enn dette til å lese Hellemyrsfolket en solskinnsdag.

Amalie Skram er en gigant innen norsk og internasjonal litteratur. Sammen med blant andre Alexander Kielland og Jonas Lie var hun en av de mest markante innen det moderne gjennombrudd, som var da nasjonalromantikken ble avløst av realismen og naturalismen i litteratur og kunst.

Hennes viktigste verk er Hellemyrsfolket der vi følger en fattig familie fra Nordhordaland gjennom flere generasjoner. Amalie Skram var svært radikal for sin tid, og opptatt av dobbeltmoral, klasseskiller og kvinneundertrykkelse. De fleste av bøkene hennes handlet om kvinner og deres liv og rettigheter på 1800-tallet.

Temaene Amalie Skram var opptatt av i sitt forfatterskap er like aktuelle den dag i dag. Umenneskeliggjøring og kvinneundertrykking i det fremvoksende kapitalistiske samfunnet står sentralt, sammen med et klart naturalistisk og kritisk perspektiv. Det sies at hun ble radikalisert på 1870-tallet gjennom kontakt med det radikale miljøet rundt Bergens Tidende.

Amalie Skram-monumentet er et at de mest kjente verkene til den anerkjente billedhuggeren Maja Refsum. Statuen ble satt opp i 1949, og «Bekostet av Det Nyttige Selskap».

Formspråket er enkelt og realistisk med poetiske overtoner, og det er fine rytmiske forhold i kropp og klær. Det karakterfulle ansiktet sammen med den aktive holdningen gir en tolkning av Amalie Skrams personlighet og livssituasjon.

Anne Grete Ljøsne i Maja Refsums biografi
Hellemyrsfolket av Amalie Skram ble utgitt i 1887. (Cover: Gyldendal)